Skip to main content
فهرست مقالات

برهمکنش خاصیت ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی ریحان Ocimum basilicum))، مریم ‌گلی (Salvia officinalis) و دارچین در دوغ

نویسنده:

چکیده:

عصاره‌‌های گیاهی دارای خاصیت ضدمیکروبی بوده و می‌توانند به‌عنوان یک طعم‌دهنده، جایگزین نگهدارنده ‌های شیمیایی در مواد غذایی شوند. در این پژوهش اثرهم‌ افزایی خاصیت ضدمیکروبی ترکیب عصاره‌‌های هیدروالکلی سه گیاه ریحان، دارچین و مریم ‌گلی بر روی سویه ‌های غذایی اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و مخمر ساکارومایسس سرویزیه در محیط دوغ در طی 4 هفته نگهداری در دمای محیط بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره‌‌های مورد آزمایش به‌صورت تکی بین 60/1 تا 5/12 میلی‌ گرم بر میلی‌ لیتر و حداقل غلظت ممانعت‌ کنندگی ترکیب هر سه عصاره بین 4/0 تا 12/3 میلی‌ گرم بر میلی‌ لیتر بود. همچنین ترکیب هر سه عصاره ریحان، دارچین و مریم‌ گلی بر علیه هر سه باکتری اثر هم‌ افزایی داشت و در تمام حالات ترکیب عصاره ‌ها اثرات رقابت‌ کنندگی مشاهده نشد. ترکیب هر یک از عصاره‌‌های فوق‌الذکر با غلظت 62/0 میلی‌ گرم بر میلی‌ لیتر با یکدیگر، به‌صورت معنی‌ داری منجر به کاهش جمعیت میکروبی به ویژه باکتری‌‌های گرم مثبت شد (05/0p <). همچنین پذیرش کلی دوغ حاوی ترکیب هر سه عصاره مورد بررسی قابل قبول ارزیابی شد و حدود 90 درصد شرکت‌کنندگان حاضر به مصرف آن بودند. بنابراین کاربرد همزمان این عصاره‌ها می‌تواند در کنترل موثر بیماری‌زاهای مواد غذایی به‌عنوان یک روش مکمل مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

هم افزایی ،ریحان ،مریم گلی ،اثر ضدمیکروبی دارچین


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.