Skip to main content
فهرست مقالات

Preparation of anti-Pseudomonas bioactive films by embedding Lactobacillus casei ATCC 39392 in Sodium caseinate and Methyl cellulose matrices مقاله

نویسنده:

نویسنده مسئول:

علمی-پژوهشی (وزارت علوم)/ISC (16 صفحه - از 13 تا 28)

چکیده:

Biodegradable films containing lactic acid bacteria (LAB) are considered as new tools for advanced methods of food storage. In this study, Lactobacillus casei ATCC 39392 (L. casei 39392) was directly incorporated into a film formation solution of sodium caseinate (NaCas) and methyl cellulose (MC). The bioactive films were prepared in a manner to contain 106CFU/cm2 L. casei 39392. The moisture content, solubility in water, water vapor permeability (WVP), color, opacity, tensile strength, percentage of elongation at break, and the elastic modulus of the films were studied. The survival rate of L. casei 39392 was examined during 30 days of storage (5 °C, RH 75%) and the films inhibitory effect on the growth of Pseudomonas aeruginosa PTCC 10832 was also studied at 5 °C for 12 days. The presence of L. casei 39392 increased the film’s opacity and its WVP compared to the control (p ˂ 0.05). The survival rate of L. casei 39392 was higher in NaCas films than in methylcellulose films (p < 0.05). A higher inhibitory effect on the growth of P. aeruginosa 10832 (85.3%) was observed in the MC bioactive film, and this inhibitory effect became noticeable from the fourth day of storage onwards (p ˂ 0.05). Our results showed that the bioactive films containing L. casei 39392 could be used and recognized as biofilms containing natural preservatives.

لفاف‌های زیست تخریب‌پذیر حاوی باکتری‌های اسید لاکتیک از روش‌های جدید نگهداری مواد غذایی است. در این مطالعه باکتری Lactobacillus casei ATCC 39392 (L. casei 39392) مستقیما به محلول سازنده لفاف‌های کازئینات سدیم و متیل سلولز به‌صورت جداگانه افزوده گردید، به‌طوریکه لفاف زیستی تهیه شده حاوی CFU/cm2106 بود. خصوصیات مقدار رطوبت، حلالیت در آب، قابلیت نفوذ به بخار آب، رنگ، شفافیت، مقاومت در برابر کشش‌پذیری، ازدﯾﺎد ﻃﻮل ﻓﯿﻠﻢ ﺗﺎ ﻧﻘﻄﻪ ﭘﺎره ﺷﺪن و مدول اﻻﺳﺘﯿﮏ فیلم‌ها بررسی گردید. همچنین نرخ زنده‌مانی L. casei 39392 در طی 30 روز نگهداری (دمای 5 درجه سانتی‌گراد، رطوبت نسبی 75%) و اثر مهارکنندگی لفاف‌ها بر رشد باکتریPseudomonas aeruginosa PTCC 10832 (P. aeruginosa 10832) طی 12 روز در 5 درجه سانتی‌گراد بررسی گردید. نتایج نشان داد افزودن L. casei 39392 به لفاف‌های تهیه شده شفافیت و نفوذپذیری به بخار آب بالاتری را در مقایسه با لفاف خالص نشان داد (05/0˂p). نرخ زنده‌مانی L.casei 39392 در لفاف سدیم کازئینات نسبت به لفاف متیل سلولز بالاتر بود (05/0˂p). بیشترین نرخ بازدارندگی رشد در برابر P. aeruginosa 10832 (3/85%) توسط لفاف زیستی متیل سلولز در روز چهارم نگهداری مشاهده گردید (05/0˂p). نتایج ما نشان داد لفاف‌های زیستی حاوی L.casei 39392، می‌تواند تهیه لفاف‌های حاوی نگهدارنده‌های طبیعی را توسعه دهد.

کلیدواژه ها:

فیلم خوراکی ، سدیم کازئینات ، متیل سلولز ، Lactobacillus casei ، سودوموناس ، آنتی

Anti ، Edible film ، Sodium Caseinate ، pseudomonas ، Methyl cellulose ، Lactobacillus casei


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.

لمشاهدة محتوی المقال یلزم الدخول إلی دخول الموقع.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.

You should become a Sign in to be able to see articles.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.