Skip to main content
فهرست مقالات

الگوی مصرف انرژی در تولید گندم آبی در ایران

نویسنده:

نویسنده مسئول:

(9 صفحه - از 33 تا 41)

چکیده:

. تاریخ دریافت: ۹۵/۶/۱ تاریخ پذیرش: ۹۶/۳/۹ ۱- گروه مهندسی بیوسیستمء دانشکده کشاورزی. دانشگاه تبریز "مستئول مکاتبه 1)2101171.26,1۳ 0 1122752701 جکیده بخش کشاورزی سهم قابل توجهی از کل مصرف انرژی جوامع دارد و روز به روز هم بدان اضافه می‌شود. عوامل اصلی افزایش مصرف انرژی در این بخش عبارت‌اند از: ازدباد جمعیت و ارتقاء سطح زندگی مردم و در نتیجه بالا رفتن تقاضاء محدودیت زمین‌های قابل کشت و نیاز به بهبود عملکرد در واحد سطح و ارزانی سوخت و سایر نهاده‌های انرژی‌برء به خصوص در ایران. این مطلب اهمیت تجزیه و تحلیل انرژی و منابع آن در این بخش را می‌نمایاند. مطالعات متعددی در دنیا و نیز در نقاط مختلف ایران در مورد مصرف انرژی در مزارع کشاورزی انجام شدهء اما جای مطالعه جامعی که از نتایچ این مطالعات استفاده کرده و نتیجه‌گیری کلی کند خالی است. در این تحقیق انرژی مصرفی و تولیدی در یکی از محصول‌های عمده کشور ایران (گندم آبی) از طریق روش اسنادی (مقالات و پایان‌نامه‌ها) با بررسی شاخص‌های انرژی به‌دست آمده در آن‌ها مطالعه شد. شاخص‌های مورد نظرء نسبت انرژی خروجی به ورودی, کارایی انرژی» شدت انرژی و سود خالص انرژی تعیین گردیدند. نتایچ بررسی‌ها نشان دادند. متوسط انرژی مصرفی کل برای تولید گندم آبی ۰ مگاژول بر هکتار است. در بین نهاده‌های ورودی. کود نیتروژن دارای بیش‌ترین سهم (۳۰ درصد) بوده و پس از آن سوخت دیزل (۲۲ درصد) و الکتریسیته (۱۵ درصد) قرار دارند. میانگین نسبت انرژی خروجی به ورودی برای گندم آبی کشور ۲/۰۹ بوده و بالاترین و پایین‌ترین مقدار این شاخص به ترتیب مربوط به استان‌های گلستان (۳/۷۲) و سیستان و بلوچستان (۰/۸۱) می‌باشد. میانگین شدت انرژی نیز برابر ۸/۲۳ مگاژول بر کیلوگرم است که استان سیستان و بلوچستان با ۱۷/۸ مگاژول بر کیلوگرم بیش‌ترین و استان گلستان با ۳/۹ مگاژول بر کیلوگرم کم‌ترین مقدار را دارند.

Agricultural sector has a considerable and increasing ratio of the total energy consumption of the societies. The main causes of the increase in energy consumption in this sector are: the growing population and living standards and therefore, increasing demands for agricultural products, the limitations of cultivatable land area and thus, the need for increase in the yield per area unit, and the low price of fuels and other energetic inputs, especially in Iran. This subject represents the importance of the energy and resources analysis in agriculture. Several researches have been done about the energy consumption in agricultural fields in the world and also different regions of Iran. However, there is a need for a comprehensive study on the obtained results of these researches. In this study, the consumed and produced energy for one of the main crop of Iran (wheat) through the energy indices, obtained from related papers and dissertations, were analyzed. The energy indices were determined as the energy output-input ratio (OIR), energy productivity (EP), energy intensity (EI) and net energy yield (NEY). The results indicated that, the average total energy consumption for wheat production was 34800 MJ/ha in Iran. The mean grain yield was about 4230 kg/ha for normal conditions on irrigated farms. The largest share of energy input was related to nitrogen fertilizer followed by diesel fuel and machinery, responsible for 32, 22 and 15% of the total energy input, respectively. The average OIR was 2.09 MJ/MJ for Iran with the highest and lowest values for provinces of Goldstein (3.72) and Sistan (0.81). The average EI was 8.23 MJ/kg, for Sistan and Baluchestan province being the highest with 17.8 MJ/kg and for Golestan province being the lowest with 3.9 MJ/kg.

کلیدواژه ها:

بیلان انرژی ،گندم آبی ،ایران

Iran ،Energy balance ،irrigated wheat


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.