Skip to main content
فهرست مقالات

اثر دمای آب آشامیدنی و مکمل کربنات پتاسیم بر عملکرد و شاخص‌های فیزیولوژیک گاوهای شیرده طی تنش گرمایی

نویسنده:

(10 صفحه - از 33 تا 42)

چکیده:

این آزمایش به منظور تعیین اثرات دمای آب آشامیدنی و افزودن مکمل کربنات پتاسیم در جیره بر مصرف خوراک، عملکرد رشد، دمای رکتوم، ضربان قلب، نرخ تنفس و فراسنجه‌‌های خون گاوهای شیری طی تنش گرمایی انجام شد. در این تحقیق از 16 راس گاو هلشتاین (میانگین وزن 12±580 کیلوگرم) در قالب طرح چرخشی متوازن با چهار تیمار با آرایش آزمایش فاکتوریل 2×2 در چهار دوره چهار هفته‌ای (سه هفته برای اعمال تیمار با فواصل یک هفته‌ای) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح دمای آب، خنک و معمولی (12 و 25 درجه سانتیگراد) و دو سطح کربنات پتاسیم در جیره (صفر و 96/0 درصد ماده خشک) بود. آزمایش در تابستان به ترتیب با بیشینه و کمینه دمای محیط 42 و 25 درجه سانتیگراد و با میانگین شاخص دما-رطوبت 5/85 در کل دوره انجام گرفت. مصرف خوراک گاوها به صورت روزانه اندازه‌گیری شد. در پایان هر دوره، نمونه خون از سیاهرگ دم جمع‌آوری گردید. دمای رکتوم، ضربان قلب و نرخ تنفس سه بار در هر دوره اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که دمای آب آشامیدنی و افزودن مکمل کربنات پتاسیم در جیره تأثیر معنی‌دار بر افزایش وزن روزانه، تولید و ترکیبات شیر، دمای رکتوم، ضربان قلب و غلظت نیتروژن اوره‌ای و اجسام کتونی خون گاوهای شیری در کل دوره تحقیق نداشت، ولی اثر دمای آب آشامیدنی بر مصرف خوراک معنی‌دار بود به طوری که با استفاده از آب با دمای معمولی (°C25) مصرف خوراک افزایش یافت (05/0>P). اثر افزودن مکمل پتاسیم به جیره بر نرخ تنفس گاوها معنی‌دار بود و استفاده از آن در جیره باعث کاهش نرخ تنفس شد (05/0>P). در مجموع نتایج نشان داد که دمای آب آشامیدنی تأثیری بر شاخص‌های فیزیولوژیک مورد مطالعه نداشت، ولی آب معمولی باعث افزایش مصرف خوراک شد. افزودن مکمل پتاسیم تأثیری بر شاخص‌های مورد مطالعه نداشت ولی نرخ تنفس را کاهش داد. نتایج این تحقیق، خنک کردن آب آشامیدنی گاوها و افزودن مکمل پتاسیم به جیره آنها در شرایط تنش حرارتی را توصیه نمی‌کند.

This study was performed to evaluate the effects of water temperature and adding potassium carbonate supplement on growth performance, milk yield and composition, rectal temperature, respiratory rate, heart rate and some blood biochemicals of lactating cows during heat stress. Sixteen multiparous lactating Holstein cows (580±12 kg) were used in a change-over design with four treatments arranged in a 2×2 factorial experiment in 4 four-week periods (three weeks for treating followed by a week as gap). The treatments were two levels of drinking water temperature (chilled: 12°C and normal: 25°C), and two levels of potassium carbonate addition (0 and 0.96% of DM). Duration of the study was July to September with maximum and minimum ambient temperatures as 42 and 25 °C, respectively and overall temperature-humidity index value by 85.5. Feed intake of cows was measured daily. Blood samples were collected via tail vein at the final day of the periods. Rectal temperature, respiratory rate and heart rate were measured three times a period. Results showed that water temperature and potassium carbonate supplementation to diet had no significant effects on average daily gain, milk yield and composition, rectal temperature, respiratory rate, heart rate, blood urea nitrogen and ketene bodies levels of dairy cows during the experiment, but water temperature affected on feed intake where normal water caused an increase in feed intake of cows (P<0.05). Adding potassium supplement to diet had no significant effects on mentioned parameters but it decreased the respiration rate of cows (P<0.05). Generally, results showed that drinking water temperature did not affect on the physiological parameters but normal water can increase feed intake. Adding potassium supplement to diet only affected on the respiration rate of cows. The results of the study do not recommend the chilling of drinking water or adding potassium supplement to the diet of dairy cows under heat stress.

کلیدواژه ها:

عملکرد ،پتاسیم ،تنش گرمایی ،گاو شیرده ،دمای آب آشامیدنی

Drinking water temperature ،Performance ،Heat stress ،Potassium ،Lactating cow


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.