Skip to main content
فهرست مقالات

ارزیابی الگوی تلفات اولیه مرغداری های گوشتی استان قم در سال زراعی 92-1391

نویسنده مسئول:

نویسنده:

(10 صفحه - از 25 تا 34)

چکیده:

هدف این مطالعه، بررسی میزان‌ و الگوی تلفات اولیه مرغداری‌های گوشتی استان قم، اثر عوامل مختلف بر این تلفات و رابطه آن با تلفات ادامه دوره بود. اطلاعات کارت تلفات تمام جوجه‌ریزی‌های مشمول غرامت بیمه مناطق مختلف استان در سال زراعی 92-1391 (469 از کل 1062 جوجه‌ریزی) جمع‌آوری و با اطلاعات پروانه بهره‌برداری و کارت بهداشت آن‌ها تکمیل شد. تلفات بازای 10 هزار قطعه در همه مرغداری‌ها بصورت لگاریتم در مبنای 10 تبدیل شد و از تجزیه واریانس یک‌طرفه و روش رگرسیون برای تحلیل آن‌ها استفاده گردید. درصد تلفات کل مرغداری‌ها و مرغداری‌های مشمول غرامت به ترتیب برابر 24 و 11/46 درصد و تلفات هفته اول تا سوم به ترتیب 59/1، 18/1 و 17/4 درصد بود. در حالی که سویه جوجه، فصل سال، وضعیت فنی سالن‌ها و سامانه تهویه و نور سالن‌ها و مالکیت مرغداری و نیز خصوصیات گله مادری همچون سن مرغ مادر، وزن جوجه یک‌روزه و تیتر گله مادر اثری بر تلفات هفته اول نداشتند، شرکت مرغ مادر، مناطق مختلف استان، ظرفیت مرغداری، تعداد سالن، نحوه تامین دان، فاصله مرغداری از روستا و فاصله سالن‌ها از هم بر تلفات هفته اول اثر معنی‌دار داشتند (05/0P<). الگوی تلفات هفته اول، گوژ بسمت بالا با نقطه عطف روز چهارم و مطابق تلفات گله‌های گوشتی مناسب بود. قبل از 21 روزگی، 1/41 درصد و قبل از 14 روزگی، 5/11 درصد جوجه‌ریزی‌ها درگیر تلفات شدند. بررسی رگرسیون تلفات هفته اول با هفته دوم، سوم و کل دوره مبین آن است که تلفات کل دوره مرغدارها ربطی با تلفات اولیه ندارد و در هفته سوم به بعد بیماری‌های عفونی رخ می‌دهد. نتایج این بررسی نشان داد که الگوی تلفات هفته اول جوجه‌ریزی‌های منطقه مشابه گله‌های استاندارد است؛ عوامل مرغ مادر و جوجه‌کشی اثری بر آن ندارد؛ مهمترین عوامل موثر بر آن، منطقه جغرافیایی، نوع سالن و شرکت مرغ مادر است ولی اندکی بعد از هفته دوم بخش قابل توجهی از مرغداری‌ها مستقل از تلفات اولیه درگیر تلفات عفونی می‌شوند. بنابرین تلفات کل دوره مرغداری‌ها ربطی به کیفیت جوجه‌ها ندارد و متاثر از بیماری‌ها است.

The main aim of this study was to investigate level and pattern of primary mortalities of broiler farms, and the effects of different in-farm and out-farm factors. Data from managing cards of 476 damaged farms (from a total of 1,062 units) were obtained from Agri-Bank insurance bureau and mortalities of total and the first three weeks were calculated, transformed in Log10 basis and analyzed by one-way ANOVA and regression statistical methods. Mortalities of total and damaged farms were 24 and 46.11% and mortalities of the first three weeks were 1.59, 1.18 and 4.17%, respectively. Chick strain, season, farm technical level, ventilation/lighting class, ownership and breeder flock characteristics such as hen age, chick weight, and the titers of four main contagious poultry diseases had no significant effect on 1st week mortality rate. Breeder company, regions of the studied geographic area, farm capacity, number of salons, feed provision method, farm distance to village and between saloon distance significantly affect the first week mortality rate (P<0.05). Peak of first week mortality was in the fourth day, coincided with the broiler standards from the rate and pattern standpoints. At day 21 and 14, about 41.1 and 11.5 percents of farms faced with a serious problem. The regression analysis revealed that total mortality had no relation with first week mortality and after 2 weeks, contagious diseases occurred. This survey demonstrated that first week mortality pattern of broiler farms is near standard; breeder factors was non-significant and the most important factors were geographic situation, salon type and breeder company. Early after the second week, farms faced with different diseases and there was no relation between total farm mortalities and chick qualities.

کلیدواژه ها:

قم ،تلفات ،مرغ گوشتی ،جوجه ریزی ،هفته اول

First week ،Qom district ،Mortality ،Farms ،Broiler


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.