Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی بهره‌وری عوامل تولیدی و رقابتی در تولید گوشت مرغ (مطالعه موردی: مرغداری‌های شهرستان نیشابور)

نویسنده مسئول:

نویسنده:

(9 صفحه - از 53 تا 61)

چکیده:

گوشت مرغ یکی از مهمترین مواد غذایی است و تولید اقتصادی آن از ضروریات می‌باشد. افزایش بهره‌وری و کارایی در یک واحد تولیدی به مفهوم کاهش هزینه تولید هر واحد محصول و قیمت تمام شده آن می‌باشد و در نتیجه توان واحد در رقابت با سایر واحدهای رقیب افزایش می‌یابد. مطالعه حاضر به بررسی بهره‌وری تولید گوشتمرغدر شهرستان نیشابور پرداخته است. این تحقیق با مطالعه اسناد، اطلاعات موجود و تکمیل پرسشنامه از 60 واحد پرورشی مرغ گوشتی که در سال1392 در سطح شهرستان نیشابور فعال بوده‌اند به روش سرشماری و انجام مصاحبه با همه مرغداران اجرا گردید. پس از بررسی وضعیت موجود، با استفاده ازداد‌ه‌های جمع‌آوری شده از مرغداری‌ها، تابع تولید کاب - داگلاس برآورد شد. نتایج نشان داد که تابع تولید در مورد متغیرهای هزینه خوراک مصرفی، هزینه بهداشت و درمان، هزینه بیمه و هزینه انرژی (برق و سوخت مصرفی)معنی‌دار بود. ازطریق تابع برآوردی، شاخص‌های تولید متوسط و تولید نهایی برآوردگردید. بهره‌وری متوسط هزینه خوراک مصرفی، هزینه بیمه، هزینه بهداشت و درمان و هزینه انرژی در کل نمونه‌ها به ترتیب برابر 0012/0، 125/0، 019/0 و 189/0 برآورد گردید. همچنین برآورد بهره‌وری نهایی هزینه خوراک مصرفی، هزینه بهداشت و درمان، هزینه بیمه و هزینه انرژی به ترتیب برابر با 00087/0، 0017/0- ، 011/0 و 058/0 محاسبه شد.در بین عوامل یاد شده، هزینه خوراک مصرفی دارای بیشترین کشش تولید نسبت به سایر هزینه‌ها بود؛ و مثبت بودن علامت ضریب برآورد شده‌ی این متغیر،مطابق انتظار بوده و این امر نکته مثبتی در فعالیت‌های پرورش طیور به شمار می‌رود. ضریب کشش تولید هزینه بهداشت و درمان منفی بود که نشان از استفاده بیشتر از حد معمول از این نهاده است که در این زمینه اتلاف هزینه صورت گرفته است. مثبت بودن ضرایب کشش هزینه انرژی و بیمه نشان دهنده استفاده بهینه و منطقی از این عوامل در واحدهای پرورش مرغ گوشتی می باشد.

Poultry meat is one of the most important foods and its economic production is essential. To increase efficiency and productivity of an enterprise, cost of production is needed to be reduced.This study aimed to investigate the efficiency of broiler production in the city of Neyshabour. This research was conducted through a census sampling method and interviews with breeders through documents, existing data and fill out a questionnaire for 60 broiler farms that were active in 2013. After the analysis of existing situation, using data collected from the farms, the Cobb-Douglas were estimated. The results revealed that the production function was significant for variables feed costs, health care costs, insurance costs and the energy cost (electricity and fuel). Using the estimated function, indices of average production and marginal production were also calculated. Average productivity costs of feed, health carecosts, insurance and energy in all the samples were 0.0012, 0.125, 0.019 and 0.189, respectively. Marginal productivity costs of feed, health care, insurance and energy were0.00087, -0.0017, 0.011 and 0.058, respectively. According to the results, feed cost had the biggest of elasticity of production and that its coefficient was positive which is important point in the enterprise. The elasticity of production of health care costs was negative showingthe usage of this input is high. Positive elasticity of insurance and energy costs show that these inputs are used in a rational and optimum way in the broiler farms.

کلیدواژه ها:

عوامل تولید ،مرغ گوشتی ،نیشابور ،بهره‌وری ،تابع تولیدکاب - داگلاس

Productivity ،Broiler chickens ،Cobb ،Douglas Production Function ،production inputs


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.