Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی ارتباط بین خصوصیات فیزیولوژیک و زراعی ژنوتیپ های مختلف گندم در شرایط دیم با استفاده از تجزیه همبستگی کانونی

نویسنده مسئول:

نویسنده:

چکیده:

این پژوهش به‌منظور بررسی ارتباط بین خصوصیات فیزیولوژیکی و زراعی ژنوتیپ‌‌های گندم نان در شرایط دیم انجام شد. 20 ژنوتیپ (شامل 18 لاین و دو رقم) در یک آزمایش به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1386-1385 تحت شرایط دیم مقایسه شدند. اندازه‌گیری صفات در مرحله گرده‌افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک انجام شد. صفات اندازه‌گیری شده در این آزمایش 16 صفت زراعی و 10 صفت فیزیولوژیک بود. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه همبستگی متعارف می‌توان اظهار داشت که گزینش برای صفات زراعی ارتفاع کم، درصد ماده خشک برگ کم‌تر، درصد ماده خشک ساقه و سنبله، طول سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد بیش‌تر منجر به گزینش صفات فیزیولوژیک برتر از قبیل شاخص محتوای کلروفیل، سطح برگ، محتوای نسبی آب و کارایی مصرف آب بالا و هدایت روزنه‌ ای کمتر در شرایط دیم می‌شود.

This study was conducted to investigate the associations between physiological and agronomicaltraits of different bread wheat genotypes in dryland conditions. 20 genotypes (including 18 lines and 2 cultivars) were investigated in one experiment using randomized complete block design with four replicates in dryland conditions during 2006- 2007. Traits measurements were carried out at the anthesis and physiological ripening stages. In this experiment 16 agronomical traits and 10 physiological traits were measured. According to the results of canonical correlation analysis, it can be concluded that selection for agronomical traits including lower height and percentage of leaf dry matter as well as higher percentage of spike and stem dry matter, spike length, 1000- grain weight and yield would result in the selection of effective physiological traits such as, higher chlorophyll content index, leaf area, specific leaf dry weight, relative water content and photosynthetic water use efficiency and lower stomatal conductance under drland conditions.

کلیدواژه ها:

عملکرد ، گندم نان ، هدایت روزنه‌ای ، وزن هزار دانه ، محتوای نسبی آب ، درصد ماده خشک سنبله

Spike dry matter ، Relative water content ، Grain weight ، Bread wheat ، 1000 ، Yield ، Stomatal conductance


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.

لمشاهدة محتوی المقال یلزم الدخول إلی دخول الموقع.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.

You should become a Sign in to be able to see articles.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.