Skip to main content
فهرست مقالات

اثر کشت و کار مداوم زعفران بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک

نویسنده مسئول:

نویسنده:

(11 صفحه - از 97 تا 107)

چکیده:

عفران گیاه دائمی و از محصولات بومی قسمت شرقی ایران است و پیاز آن می تواند بین 5 تا 7 سال رشد کند که این امر می تواند موجب تغییر در خصوصیات خاک در درازمدت شود. از این رو، پژوهشی با هدف، بررسی برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در مزارع یک تا هفت ساله زعفران انجام شد. بدین منظور، 50 هکتار از مزارع زعفران در منطقه گزیک (واقع در استان خراسان جنوبی) انتخاب شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با یک تیمار (سال های کشت) در شش سطح (1، 2، 3، 4، 5 و 7 ساله) و هشت تکرار در سال 1386 انجام شد. نمونه های خاک از عمق صفر تا 30 سانتی متری از مزارع یک تا هفت ساله تهیه گردید. درصد ماده آلی، ماده آلی ذره ای، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، رطوبت خاک در ظرفیت مزرعه و نقطه پژمردگی دائم، درصد نیتروژن کل، محتوی فسفر قابل جذب خاک و عناصر کم مصرف آهن، مس، روی و منگنز خاک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که درصد ماده آلی خاک با افزایش سن مزارع، زیاد شد. سال کشت تأثیر معنی داری بر مقدار ماده آلی ذره ای نداشت. مقادیر میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، رطوبت های گنجایش زراعی و پژمردگی دائم، در مزارع هفت ساله نسبت به مزارع یک ساله، افزایش یافتند. نیتروژن کل و فسفر قابل جذب نیز با افزایش سن مزارع افزایش پیدا کرد. هم چنین، در مزارع هفت ساله، قابلیت جذب عناصر کم مصرف آهن، مس، روی و منگنز به طور معنی داری نسبت به مزارع یک تا سه ساله افزایش یافت.

Saffron is a native plant in eastern part of Iran that it is a perennial plant which can grow up to 5-7 years through its corms. Annually cow manure is added to the soil up to approximately 20-30 t.ha-1 . The main aims of the present research were evaluate some physical and chemical properties of soil in saffron fields over than seven years. Fifty ha saffron fields were selected from Gezic region (is located in southern Khorasan province) in 2007. This experiment was conducted based on a completely randomomized design under six saffron ages as treatment (1, 2, 3, 4, 5 and 7 years) and eight replications. Organic matter percentage (%OM), particle organic matter (POM), mean weight diameter of aggregates (MWD), field capacity (FC) and permanent wilting point (PWP) water content, total nitrogen (%N) and available phosphorus (P) of soils were measured. The eesults revealed that soil %OM increased over the growing years. There was no significant increased for POM over the growing years. The MWD, FC and PWP were greater for 7-year fields as compared to 1-year fields. The total N and available phosphorus were higher in older fields.

کلیدواژه ها:

ماده آلی ،نیتروژن ،سال کشت ،سن مزرعه

Field age ،Cropping year ،Nitrogen ،Organic matter


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.